Enllaç a l’entrevista completa

Extractes:

Com s’haurien de finançar les universitats públiques?

Hi ha una posició que diu que tot el finançament que requereix la universitat hauria de venir de l’administració sense que els estudiants haguessin de pagar res, com ja passa en alguns països del nostre entorn. Aquest és el discurs del rector Francesc Xavier Grau [de la URV], que justifica que és el sistema més equitatiu. Actualment, una part d’aquest finançament ve de l’administració pública i una altra part dels estudiants. A mi, el que em sembla més raonable és reduir la partida dels estudiants.

Què li sembla el nou model de governança que s’està plantejant?

[…] el problema més immediat que té la universitat en aquest moment no és el de la governança, sinó el del finançament. […] les opinions que manté el govern actual i alguns pensadors i universitaris sobre com ens hem de governar estan en frontal oposició amb el que passa al carrer. Es parla d’un govern més dirigit, mentre que la gent del carrer el que demana és més participació política i exigència als polítics. Això està més a prop de com ens governem en aquests moments les universitats que no pas de com volen que ens governem.

Què cal fer, doncs?

Potser no cal reinventar la roda i per governar-nos una mica millor el Consell Social hauria d’assumir més decisions que fan referència a diners, a personal i a contractació. Quan es van crear els consells socials, un dels objectius era posar la societat en el govern de la universitat perquè s’adonés que la universitat és important i busqués diners per finançar-la.

I no ho han fet.

No. Només en comptades ocasions.

Categories: Notícies