Presentació de l’Observatori del Sistema Universitari i de l’informe “Quant paga l’estudiant? Preus i taxes de matrícula universitària a Catalunya, a Espanya i al món”

Dia: dimecres 6 de juny

Hora: 10:45 Roda de premsa / 11:30 Acte de presentació

Lloc: Sala Ramón y Cajal de l’Edifici Històric de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585)

L’Observatori del Sistema Universitari (OSU) és una iniciativa de persones que consideren que des de fa uns anys la universitat és objecte de debat, en el si del qual apareixen propostes i canvis que s’orienten a la modificació de les seves funcions i de la seva organització. No obstant, creuen que en aquest context es troba a faltar documentació i informació transparent i estructurada que permeti prendre posicions i decisions basant-se en un coneixement objectiu i raonat de la situació de la universitat. És per això que han posat en marxa l’OSU com a plataforma independent de recerca, anàlisi i debat.

El primer informe que presenten porta per títol Quant paga l’estudiant? Preus i taxes de matrícula a Catalunya, a Espanya i al món i consta de:

  1. Evolució dels preus públics universitaris a Catalunya en els últims 10 anys.
  2. Comparació dels preus públics universitaris entre les diverses comunitats autònomes.
  3. Comparació de preus amb altres sistemes universitaris.
  4. La contribució de l’estudiant al finançament de la docència de les universitats públiques.
  5. El nou sistema de preus públics universitaris per al curs 2012-13.
  6. Preguntes més freqüents.

Acte de presentació

L’acte de presentació de l’OSU serà presidit pel Magnífic Rector de la Universitat de Barcelona, el doctor Dídac Ramírez. També hi participaran:

Joan Benach: Membre de l’OSU i professor de la Universitat Pompeu Fabra. Llicenciat en medicina per la UAB i doctor en salut pública per la John Hopkins University, actualment dirigeix el Grup de Recerca en Desigualtats en Salut (GREDS) i coordina la Xarxa Internacional de la Organització Mundial de la Salut sobre condicions d’ocupació.

Vera Sacristán: Coordinadora de l’informe i professora de Matemàtica Aplicada de la UPC. Ha estat vicerectora de Personal de la UPC (2002-2006) i membre del Grupo de Trabajo sobre Personal Docente e Investigador de la Comisión Académica Sectorial de las Universidades Españolas, organisme depenent de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE).

Jorge Calero: Catedràtic del Departament d’Economia Pública, Economia Política i Economia Espanyola de la UB i especialista en economia de l’educació i avaluació de les polítiques educatives.

Agustí Colom: Professor del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, i síndic de la Sindicatura de Comptes de Catalunya entre 2004 i 2011.

Us podeu subscriure al butlletí de premsa de l’Observatori del Sistema Universitari enviant un correu a gro.iratisrevinuirotavresbonull@asmerp