• Un portal d’internet agruparà l’oferta deMOOC dels campus

Maite Gutiérrez, La Vanguardia

Les universitats catalanes agruparan els cursos en línia i gratuïts -coneguts com a MOOC per les seves sigles en anglèsen un mateix portal d’internet. La iniciativa neix de la secretaria d’Universitats i Recerca, que ha posat en marxa el web Ucatx.cat per concentrar tots els MOOC dels campus. De moment, se n’han seleccionat 14 -els de més qualitat i acceptacióper finançar-los i promocionar-los de forma més intensa. En uns mesos es vol arribar als 40 cursos oberts i massius a través de la xarxa.
Les universitats ja ofereixen els seus cursos mitjançant plataformes internacionals com Coursera, MiriadaX o EdX. Però ara tindran a més una plataforma conjunta. Així serà més fàcil trobar els MOOC dels centres de Catalunya. Un dels cursos que ja ha començat és el d’Egiptologia, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És la segona edició d’aquest MOOC, que en la primera va reunir 31.078 estudiants de tot el món. Tothom amb connexió a internet pot apuntar-se a aquests cursos, gratuïts i d’entre quatre i deu setmanes de durada. En alguns casos, si l’estudiant demostra que ha treballat, podrà obtenir un diploma.
Introducció al Llenguatge d’Especialitat en les Universitats de Llengua Catalana (Universitat de Vic), La Tercera Edat d’Or de la Televisió (Universitat Pompeu Fabra) o Comunicació Científica (Universitat de Girona), són altres ofertes. La Universitat Politècnica de Catalunya posarà en marxa un MOOC en anglès per atreure més alumnes, el d’Approaches to Machine Translation. I per als estudiants de llengua anglesa, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Rovira i Virgili han creat el de Spoken Communication: English/Spanish in Tandem. La impressió en 3D, anglès per a mestres o com utilitzar les tecnologies de la informació a les escoles són uns altres dels MOOC que s’obriran en les properes setmanes.
Els MOOC s’han convertit en una de les grans apostes de les universitats, tant presencials com virtuals, per guanyar terreny a internet, captar l’atenció de potencials estudiants d’estudis no gratuïts -els graus o màsters convencionalsi democratitzar l’accés a l’educació.
La Unesco calcula que per a l’any 2025 hi haurà 80 milions de persones més que voldran tenir accés a l’educació superior, sobretot als països emergents que això no succeirà. Com donar resposta llavors a tots aquests nous alumnes A través de l’educació a distància, segons alguns responsables universitaris. Els MOOC serien una d’aquestes peces, indica el recent estudi El mercat global de l’e-learning, de l’Online Business School.
L’any passat, el mercat internacional de l’educació a distància va moure 42.000 milions d’euros, un 55% més que el 2011. La previsió que fa Online Business School per al 2015 és que l’ensenyament a distància duplicarà el seu volum fins a superar els 80.000 milions d’euros.
Ara, les zones amb més estudiants i oferta d’educació en línia són els Estats Units i Europa, però els països asiàtics i llatinoamericans estan apostant fort per l’ensenyament superior a distància. A la Xina cada any fan la selectivitat deu milions de persones, però a mesura que el nivell educatiu de la població avança, el nombre de potencials universitaris creixerà. Per això aquest país potencia ara l’educació en línia. No podria construir tantes universitats al ritme necessari, ni arribar a totes les àrees rurals. Els mateix passa en altres països emergents com l’Índia i zones de Llatinoamèrica.
A part dels MOOC i els graus i màsters en línia, apareix el Blended learning. Aquesta modalitat uneix ensenyament presencial amb ensenyament en línia i ja s’està impartint a moltes universitats americanes.

Categories: Notícies