De la gran era de la industrialització, el segle XIX, a Barcelona només en queden sencers tres grans conjunts: la fàbrica de Can Batlló, a l’Eixample, el conjunt fabril de Can Batlló, a la Bordeta, i Can Ricart, al Poblenou.

Amb motiu del [email protected] , els plans d’enderrocament de Car Ricart van iniciar-se el 2004 amb el desnonament de les petites empreses que hi tenien tallers i que van arribar a sumar 240 treballadors i més de 30 empreses diferents. Posteriorment, i gràcies al moviment veïnal, una part del recinte va ser declarat bé cultural d’interès nacional el 2008. A la resta està previst construir-hi edificis d’habitatges i d’oficines.

Des d’aleshores s’han succeït els projectes frustrats. Primer un projecte de Benedetta Tagliabue, amb una possible cessió parcial al Col·legi d’Arquitectes i un museu d’arquitectura i urbanisme. Després es va pensar a fer-hi la Casa de les Llengües. El 2013, la UB va firmar un conveni amb l’Ajuntament per fer-hi un campus universitari. Dos anys després, el consistori li va atorgar una concessió de 50 anys per crear un Parc de les Humanitats i Ciències Socials, que es va sumar a la llista anterior de fracassos. Fins que es va decidir arribar a l’actual projecte d’impulsar un Campus de les Arts a la nau central i alguns dels edificis annexos. A dia d’avui, però la iniciativa no té els 14 milions d’euros de finançament que requereix.

Noticia a El País

Notícies anteriors a TV3 (13/02/2016 i 01/06/2019) i Ara (04/09/2016)

Categories: Notícies