Context
La universitat pública és una institució fonamental per al progrés cultural, social i econòmic. Des de la reinstauració de la democràcia, la universitat pública ha jugat un paper clau, tot i que encara insuficient, en l’extensió social i territorial de l’accés al saber i en l’augment del nivell cultural i científic del país.
Des de fa ja uns anys, la universitat és objecte de debat, en el si del qual apareixen propostes i canvis que s’orienten a la modificació de les seves funcions i de la seva organització. L’objectiu d’aquestes intervencions abasta:
- l’activitat acadèmica (docència i recerca) i l’orientació que aquesta ha de tenir;
- el finançament, que inclou el preus que ha de pagar l’estudiant;
- el sistema de govern de les universitats.
En aquest context, es troba a faltar documentació i informació transparent i estructurada, així com argumentació objectivada, que eviti que la presa de posicions -i, el que és encara pitjor, de decisions- es basi en posicions apriorístiques i ideològiques més que en un coneixement objectiu i raonat de la situació de la universitat.
Objectius
L’Observatori del Sistema Universitari és una plataforma permanent que, des de la recerca, l’anàlisi, el debat i la reflexió crítics sobre la universitat pública, intervé sobre matèries de política universitària tot oferint documentació i anàlisi. Així, doncs, són objectius de l’Observatori, en l’àmbit de la política universitària:
- oferir documentació, estudis i opinió documentada i raonada,
- fomentar els debats i l’elaboració de propostes,
- intervenir en els mitjans de comunicació i en els debats públics en general.
Criteris
L’anàlisi i la reflexió que impulsa l’Observatori inclou, com a condicions necessàries:
- la consideració crítica del funcionament actual de la universitat,
- la concepció de la universitat com a institució al servei de la societat i no dels interessos de determinats grups externs o interns a la universitat,
- una anàlisi documentada i rigorosa.
Activitats
Indicativament, i sense que aquesta es pugui considerar una relació exhaustiva, les activitats de l’Observatori són: recopilació, elaboració i anàlisi de dades comparatives i sèries històriques; publicació d’estudis, llibres i articles en mitjans de comunicació i revistes especialitzades; organització de debats per a l’intercanvi d’idees; intervencions públiques, com ara jornades, conferències i presentacions de llibres i estudis; difusió, a través del web propi, de les dades analitzades i del estudis duts a terme.
Acte de presentació de l’OSU 4/6/2012
Vídeo 1/2:
Vídeo 2/2: