El preu de la carrera

Preus universitaris 2013-14 a Catalunya i anàlisi de l’evolució del preu total dels estudis

Descarrega l’informe en format PDF

Autoria: Vera Sacristán i João França.
Col·laboració: Antoni Ras.

Resum executiu

Fins aquest moment, l’Observatori del Sistema Universitari havia analitzat l’evolució dels preus de matrícula per crèdits i per curs. Aquest proper any acadèmic 2013-14 es completarà la implantació dels nous plans d’estudis universitaris, adaptats a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. Els nous plans d’estudis tenen configuracions i durades diferents dels anteriors. A aquests canvis de caràcter acadèmic s’hi ha afegit la modificació substancial del sistema de preus que es va produir el curs passat.

Per aquest motiu presentem, per primera vegada, una anàlisi de l’evolució del preu total dels estudis universitaris, tot comparant els del proper curs 2013-14 amb els del curs 2007-2008, el darrer en què els vells plans d’estudis van estar plenament vigents.

Les conclusions principals d’aquesta anàlisi són les següents:

  • La durada dels estudis s’ha allargat en un grup d’estudis (arquitectura tècnica, diplomatures, titulacions de mestre, enginyeries tècniques i, en alguns casos, enginyeries amb atribucions professionals), s’ha escurçat en un segon grup (algunes enginyeries i llicenciatures), i s’ha mantingut invariable en un tercer grup (resta d’enginyeries, algunes altres llicenciatures com medicina). A més, mentre algunes titulacions es convertien en graus, d’altres (les enginyeries amb atribucions professionals) es convertien en la suma d’un grau més un màster. Malgrat aquesta disparitat, totes les titulacions s’han encarit.
  • El sistema de preus a Catalunya ha experimentat 3 modificacions en 6 anys. Fins el curs 2007-08, les titulacions estaven classificades en 4 nivells de preus diferents. El curs següent, el Govern va crear un 5è nivell, més car, en el qual va situar els estudis de ciències de la salut. Dos anys més tard, el curs 2010-11 va reduir els 5 nivells a tan sols 3, tot unificant a l’alça els nivells 1 i 2 i els nivells 3 i 4. Finalment, acaba de modificar la valoració de tots els graus d’enginyeria per al curs 2013-14: amb les modificacions successives, aquests han passat d’un nivell intermedi al superior.
  • En els darrers 6 anys, l’efecte combinat del canvi dels plans d’estudi i de les successives modificacions del sistema de preus ha encarit entre un 69% i un 291% el preu dels estudis universitaris en termes reals, és a dir, un cop descomptada la inflació.
  • L’encariment més gran s’ha produït a les diplomatures i enginyeries tècniques, com ara l’Enginyeria Tècnica Industrial (especialitat Mecànica) o l’Enginyeria tècnica en Informàtica, que quasi han triplicat el seu preu en 6 anys (176,5% i 184,7% d’increment, respectivament). Aquests estudis han incrementat la seva durada de 3 a 4 anys i, alhora, han vist incrementada dues vegades en 6 anys la seva classificació entre els diversos nivells de preus. Quant a les diplomatures, els increments són similars, com ara és el cas del títol de Mestre en educació primària (167,7% d’increment) o superiors, com ara és el cas de Treball social (191,8%). Menció especial mereix la carrera d’Informació i documentació, que en 6 anys ha multiplicat el seu preu pràcticament per quatre, amb un increment del 290,9%.
  • Les titulacions que menys s’han encarit han estat les carreres que han reduït la seva durada, com ara Enginyeria informàtica, amb un increment del 69,3%, o han sofert modificacions menys dràstiques, com ara Biologia, que no ha arribat a duplicar el seu preu, en encarir-se un 75%.
  • Pel que fa a les novetats per al curs 2013-14, les més destacades són les següents:
  • Als estudis de grau d’enginyeria, el preu del crèdit matriculat per primera vegada augmenta nominalment un 10,5%, la qual cosa correspon a un increment real d’un 8,1%, un cop descomptada la inflació. El preu dels crèdits repetits s’incrementa un 12,9% nominal (11,8% real). La resta de preus (taxes per matriculació o expedició de títols) s’incrementen amb l’IPC (2,2% nominal). D’acord amb la nostra estimació, uns estudis complets d’Enginyeria Industrial passen a costar 22.000€ i uns d’Enginyeria Tècnica Industrial (especialitat Mecànica) 17.000€.
  • Si bé a les universitats públiques es congela el preu del crèdit en primera matrícula de tota la resta d’estudis de grau, a la Universitat Oberta de Catalunya es produeix un increment nominal del 4,2% en tots aquests estudis.
  • Als estudis de màster apareix una nova taxa de 30€ en concepte d’estudi de la sol·licitud d’admissió.

Categories: Informes

8 Comments

Las carreras se han encarecido un 300% desde la entrada de Bolonia - Guia Penedès Garraf | Guia Penedès Garraf · 22/07/2013 at 19:17

[…] conocido como Plan Bolonia ha disparado el precio de las carreras hasta un 291%. Así lo revela un estudio del estudio del Observatorio del Sistema Universitario (OSU), que ha comparado el coste total de una titulación con el plan de estudios antiguo y con el […]

Enric I. Canela » Blog Archive » Posada en òrbita dels preus universitaris i ajuts pal·liatius a la matrícula · 22/07/2013 at 22:41

[…] els preus de les matrícules en diferents països europeus i les variacions sofertes a Catalunya. Un dels punts destacables és el que diu: “En els darrers 6 anys, l’efecte combinat del canvi dels plans d’estudi i de les […]

EUiA Educació » Las carreras se han encarecido un 300% desde Bolonia, según un estudio · 23/07/2013 at 13:54

[…] conocido como Plan Bolonia ha disparado el precio de las carreras hasta un 291%. Así lo revela un estudio del estudio del Observatorio del Sistema Universitario (OSU), que ha comparado el coste total de una titulación con el plan de estudios antiguo y con el […]

EUiA Educació » Las carreras universitarias en Cataluña son entre el doble y el triple de caras que hace seis años · 23/07/2013 at 13:59

[…] el Espacio Europeo de Enseñanza Superior -el denominado Plan Bolonia- el curso 2007-2008. El primer estudio que analiza el precio total de las carreras universitarios -de todos los cursos en conjunto-, elaborado por el Observatorio del Sistema Universitario (OSU), […]

Las carreras se han encarecido un 300% desde Bolonia, según un estudio | UDUAL · 23/07/2013 at 17:17

[…] conocido como Plan Bolonia ha disparado el precio de las carreras hasta un 291%. Así lo revela un estudio del estudio del Observatorio del Sistema Universitario (OSU), que ha comparado el coste total de una titulación con el plan de estudios antiguo y con el […]

El preu de les matrícules pel curs 2013-2014 i valoració en l’evolució | upf ap9 · 25/07/2013 at 15:59

[…] consultar-lo online o baixar-vos el […]

| No Claudiquis! · 25/07/2013 at 16:50

[…] L‘Observatori del Sistema Universitari ha elaborat un nou Informe sobre l’evolució dels preus de les carreres universitàries a Catalunya. L’informe, titulat “El preu de la carrera. Preus universitaris 2013-14 a Catalunya i anàlisi de l’evolució del preu total dels estudis”, fa un anàlisi de l’evolució del preu total dels estudis universitaris, tot comparant els del proper curs 2013-14 amb els del curs 2007-2008 ja que va ser l’últim en què els vells plans d’estudi van estar vigents. […]

EUiA Educació » El precio de las carreras: ¿Un muro para acceder a la universidad? · 29/07/2013 at 15:43

[…] 69% y un 291% entre 2007 y 2013 en términos reales -descontada la inflación- según el informe El precio de la carrera. Precios universitarios 2013-14 en Cataluña y análisis de la evolución de…. El precio de las matrículas universitarias es uno de los condicionantes de acceso. A pesar de las […]

Comments are closed.